Free counters!

Slovenské národné hnutie v medzinárodnom kontexte

Slovenské národné hnutie v medzinárodnom kontexte
Moja posledná vedecká kniha

Zoznam mojich 9.vedeckých monografií

  • Moje vedecké monografie: Slovenské národné hnutie v medzinárodnom kontexte. Od roku 1820 do vzniku Slovenského štátu. Autor: Milan Krajcovic ISBN: SAP 2009 Súhrnná vedecká synteza medzinarodneho kontextu slovenskeho emancipacneho hnutia v 19 a 20 storoci. Doteraz taka praca nevznikla Upraviť Odstrániť Poradie Medzinárodné súvislosti slovenskej otázky 1927/1936–1940/1944. Maďarské dokumenty v porovnaní a dokumentmi v Bonne, Bukurešti, Viedni a Prahe. Autor: Milan Krajcovic Pridať ISBN 978-80-8095-034-7 komentovaná vedecka edicia tajnych doteraz neznamych dokumentov zahranicných vlád o slovenskej otázke 1927-1944. Recenzent napisal, ze ide o mimoriadne prinosne dielo Upraviť Odstrániť Poradie Internationalpolitische Konzeptionen der Lösung der slowakischen Frage. Medzinárodnopolitické koncepcie riešenia slovenskej otázky 1914-1922. Autor: Milan Krajcovic Pridať ISBN vedecka monografia s novymi pohladmi a dokladmi na medzinárodne alternativy riesenia slovenskej otázky Upraviť Odstrániť Poradie Kulminacija hegemonističko političke krize 1860-1875. Novi Sad 1986. Seria Istraživanja 11, 101 s. (351-451), 215 rkp.s. Autor: Milan Krajcovic Pridať ISBN vedecká historicka monografia vydaná v zahranicí Upraviť Odstrániť Poradie Slovenská politika v strednej Európe 1890-1901. Spolupráca Rumunov, Slovákov a Srbov. Veda, vydavateľstvo SAV Bratislava 1971 Autor: Milan Krajcovic Pridať ISBN vedecká historická monografia Upraviť Odstrániť Poradie Slovenská spoločnosť v Uhorsku. Slováci a Juhoslovania v národnoemancipačnom zápase v 30. až 70. rokoch 19. storočia. Veda, 1986 Autor: Milan Krajcovic Pridať ISBN vedecká monografia Upraviť Odstrániť 7. Slováci a Juhoslovania v národnoemancipačnom zápase v 30. až 70. rokoch 19. storočia. Dizertácia na získanie vedeckej hodnosti doktora historických vied- DrSc. 1992 SAV Bratislava

Moje posledné monografie: Slovenské národné hnutie v medzinárodnom kontexte/od 1820,460 s.,obálka

Moje posledné monografie: Slovenské národné hnutie v medzinárodnom kontexte/od 1820,460 s.,obálka
Medzinárodné súvislosti slovenskej otázky 1927-1944

Vítam Vás v blogu histmkrajco.blogspot.com

Sem boli importovane data z môjho prvého/od mája 2008/ zruseneho blog z windows spaces live.

piatok 14. mája 2010

Pokrivené zrkadlo 2… ďalšia “protičeská” práca…

 Pokrivené zrkadlo  - domácim interpretáciám československých dejín... 2 


P. Haslinger: Imagined Territories. Nation und Territorium im tschechischen politischen Diskurs 1889-1938


       V zahraničných médiách sa objavili informácie, že vychádza staršia habilitačná práca Petra Haslingera, Imagined territories: nation and space in Czech political discourse, 1880-1938/Imagined Territories. Nation und Territorium im tschechischen politischen Diskurs 1889-1938“(Fiktívne územia: národ a priestor v českom politickom diskurze 1880-1938), ktorú obhájil ešte v r. 2005 na Uni  vo Freiburgu.


Mnohí z nás ho poznajú osobne, ja som sa s ním zoznámil ešte začiatkom 90. rokov na  vedeckej konferencii v Stadt Schleining v Burgenlande, kde prednášal o svojej promočnej práci z Uni vo Viedni,  Maďarský revizionizmus a Burgenland 1922-1932. Potom v r.1996-1997 sme sa stretali v Budapešti kde viedol pobočku  Ústavu pre východnú a juhovýchodnú Európu Uni vo Viedni.


Napokon urobil kariéru v Nemecku, kde vyhral u prof. Seibta konkurz na miesto do Collegia carolina v Mníchove a napokon stúpal cez profesúru na Uni v Giessene až po súčasného riaditeľa Herder Inštitútu v Marburgu.


V súčasnosti propaguje svoju prvú významnejšiu  knihu, ktorá zakrátko vyjde ,v anglosaskom prostredí prednáškami . Na prednáške v máji na Uni v Glasgowe sa mal vyjadriť, že Čechom sa asi moja kniha nebude páčiť, ale ja to prežijem.Treba pritom poznamenať, že odborne  a obsahovo výťah z knihy nebol veľké nóvum až na masívne prezentácie revizionistických a antirevizionistickým máp daného územia strednej Európy. Základnou tézou tejto zahraničnej interpretačnej práce o našich dejinách je téza, že Česi pri vytvorení svojho moderného národného štátu nemali právo vychádzať z historických hraníc, lebo historické kráľovstvo Bohmen - Mähren bolo etnickým zložením obyvateľstva česko-nemecké. Navyše  Česi v  expanzívnej  teritoriálnej koncepcii, nielenže nedali autonómiu sudetským Nemcom,ale ani Rusínom a Slovákom a takto  svoj štát  v regione geograficky rozšírili, nehovoriac ani o imperiálnom memorande Prahy na Mierovej konferencii v Paríži  v r. 1919 o zriadení  teritoriálneho koridoru k Juhoslovanom od Bratislavy cez Burgenland, ktorý ale v Paríži kionferencia zamietla. Kartografický materiál tvorí pritom primárny argumentačný nástroj vo výklade Haslingera.


Interpretačné zahraničné práce oproti domácej patriotickej a tradicionalistickej historiografii- mám taký dojem- za primárny pokladajú svoj subjektivny pohľad - vlastnú koncepciu interpretácie dejín ČSR- a na výklad  dejín daného spoločenstva,alebo regionu a snaha priblížiť sa čím viac k objektívnej pravde  je vedľajšia. Tým nechcem tvrdiť že patriotická  domáca historiografia počas desaťročí opakovanými mýtami, je bližšie k objektívnejšej pravde a dejiny nefalšuje. Naopak. Ako som už napísal v príspevku Pokrivené zrkadlo 1, jedine na medzinárodnej úrovni sklbením  výsledkov zahraničných interpretačných prác a domácich faktografických prác s ich mýtami, sa možno  priblížiť k pravdivejšej revízii  moderného výkladu  dejín Československa.

8 komentárov:

  1. This post seems to get a large ammount of visitors. How do you advertise it? It gives a nice individual twist on things. I guess having something useful or substantial to give info on is the most important thing.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. I love the efforts you have put in this, appreciate it for all the great content .

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Generally speaking, this post showed me some valuble tips to get a rough idea, Though I know it well. We better to share these kind of posts in social media.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I'm looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. There is clearly a lot to know about this. I think you made some wonderful points in this post.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. When I review your RSS feed it puts upward a ton of rubbish, is the concern on my personal reader?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Wow – now that’s perspective! I think we often react in agreement or disagreement because of our emotions, but hearing another side, passionately presented, really makes us think!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. I really loved your post, thanks for sharing. -- Bethlehem Main Post Office

    OdpovedaťOdstrániť

 
blogger Milan Krajcovic